HiWind

Wielrennen en Aerodynamica

Theorie over aerodynamica

Het vermogen dat een wielrenner overbrengt op zijn trappers wordt voor het grootste gedeelte gebruikt om de luchtweerstand te overwinnen. De luchtweerstand neemt kwadratisch toe met de snelheid. Bij 30 kilometer per uur wordt tussen de 70% en 80% van de energie verbruikt aan luchtweerstand. Bij 40 kilometer per uur is dit vaak rond de 90%.

De luchtweerstand die een wielrenner ondervindt wordt uitgedrukt in de CdA en bestaat uit twee componenten. De Cd is de wrijving (drag in het Engels) coëfficiënt en wordt bepaald door de vorm van de fiets en de wielrenner. De A (area in het Engels) is de frontale oppervlakte van de wielrenner.  CdA waarden variëren tussen de 0,5 (handen op remgrepen) tot 0,2 (profs in tijdrit houding).

De CdA waarde is een maat die bepalend is voor de efficiëntie waarmee gefietst wordt. Een lagere CdA betekent harder fietsen met hetzelfde vermogen, of dezelfde snelheid fietsen met minder moeite. Globaal betekent een 0,01 lagere CdA waarde dat er bijna 10 watt minder vermogen nodig is om 40 kilometer per uur te rijden. Uiteraard hebben kleine en lichte wielrenners van nature een lagere CdA waarde. Daarom wordt ook de Aero-score gebruikt die rekening houdt met deze individuele verschillen. Waarden voor de Aero-score liggen tussen de 0 (niet aerodynamisch) en 100 (maximaal aerodynamisch).

Aero-Gadgets

De belangrijkste manier om je aerodynamica te verbeteren is je houding. Dunnere wieltjes, aero-frames, smaller stuurtje en dergelijke zijn zaken die zeker helpen. HiWind gaat een stapje verder en is constant bezig met onverwachtse en vernieuwende aero-gadgets te bedenken en ontwikkelen.

Met onze virtuele windtunnel kunnen die zo getest worden! Hieronder een paar producten die we ontwikkeld hebben of die in de test fase zijn. 

En heb je ideeën, neem contact op!

Prisma aero-bril

Terug van weg geweest! De aero-bril die Breukink in 1998 introduceerde is door HiWind opnieuw ontdekt. Nu echt aero fietsen zonder je hoofd te hoeven op tillen.

Binnenkort verkrijgbaar!

Aero-shield

Het bestaat echt: een windschermpje dat je aerodynamica helpt verbeteren. Hier binnenkort de uitgebreide testen te zien: vanuit onze windtunnel en in de praktijk in het winderige Waterland.

Binnenkort verkrijgbaar!

Nuttige links

Hieronder een aantal links die je mogelijke ook verder helpen om aerodynamischer te fietsen. Heb je tips, laat ze weten!

slimmerfietsen.nl
Goeie info over “sneller, handiger, leuker, veiliger” fietsen. Erg nuttig en actueel!

aeropro.nl
Info over aerodynamica. Ook opties om op de baan je aerodynamica te laten meten.

bioracermotion.com
Veel info en advies mogelijk. Focus op bepaling van frontaal oppervlak.

fietssite.jouwweb.nl
Theorie over aerodynamica en interessante links.

www.fiets.nl
Wel bekend: het beste fietsblad voor elke serieuze wielrenner.

www.triathlon365.nl
Beste en meest actieve website voor triathleten met uitstekende tips en adviezen over allerlei aero. 

www.manivelo.nl
Fantastisch goede fietsenzaak in Arnhem.